‘The Road’ van Cormac McCarthy

Standaard

Op athe_road.large_anraden van een vriend en collega las ik The Road geschreven door Cormac McCarthy. De Amerikaan won hiermee  in 2006 een Pulitzer.

Het verhaal speelt zich af in een post-apocalyptische wereld. Het blijft voor de lezer onduidelijk waardoor dit veroorzaakt was. In een poging om aan de bittere kou van de post-apocalyptische winter te  ontsnappen, volgen een vader en zoon een weg naar het zuiden. Aan eten en drinken is moeilijk te komen en het paar moet constant op hun hoede zijn voor andere mensen die langs diezelfde weg reizen en soms hun toevlucht tot kannibalisme hebben genomen.

De stijl waarin het boek geschreven is, spreekt mij niet zo aan. Opgedeeld in korte fragmenten, zo hier en daar gescheiden door drie sterretjes naast elkaar. Enkele afkortingen (zoals don’t en couldn’t) worden niet met apostrof aangegeven, andere weer wel (he’s). Zou McCarthy hiervoor gekozen hebben om een parallel te trekken tussen de afbraak van spelregels en de afbrokkeling van de ‘menselijke’ maatschappij? Zijn taalgebruik past hier dan weer niet bij. Ik ben niet slecht in Engels, maar moest tijdens het lezen regelmatig het woordenboek raadplegen.

Toch vond ik het een goed boek. Ten eerste vind ik dat McCarthy de verschuiving in de relatie van de vader en zoon prachtig heeft weergegeven. Naarmate het verhaal vordert, krijgt de zoon steeds meer het besef dat hij straks voor zichzelf (en voor zijn vader) zal moeten gaan zorgen in plaats van andersom. Ook mooi dat de zoon dit besef eerder lijkt te hebben dan de vader.

Ten tweede zet de premisse van het verhaal de lezer aan het denken. Zou ik, kruipend in de huid van de vader, hetzelfde hebben gehandeld? Het leidde bij mij thuis tot een pittige discussie. De zoon wordt geboren als de post-apocalyptische situatie zich aandient. De moeder zegt, voordat zij zelfmoord pleegt, dat ze ook het leven van de jongen genomen zou hebben als de vader daar niet op tegen was geweest. Voor haar was het een uitzichtloze situatie. Had zij het recht wel gehad om het leven van haar zoontje te nemen? Was het laf van de vader om de jongen in die situatie te houden en hem de verschrikkingen onderweg te laten meemaken? Wat is nu precies een uitzichtloze situatie? Is de wereld die McCarthy beschrijft te vergelijken met de situaties waarin sommige gezinsdrama’s zich afspelen? Is het hypocriet om het één goed en het ander af te keuren?

Het boek is in 2009 verfilmd door John Hillcoat.

Advertenties

Een gedachte over “‘The Road’ van Cormac McCarthy

So, what do you think?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s