Moocs

Standaard

Omdat ik natuurlijk zelf niet in slaap kon komen net wanneer mijn bijna 4 maanden oude dochter de hele nacht doorslaapt, heb ik een podcast van BBC Documentaries beluisterd. De titel van de documentaire was The Educational Revolution part 2. Het echte onderwerp bleek echter ‘moocs’ te zijn en eerlijksheidshalve was ik dit acronym nooit eerder tegengekomen.

‘Mooc’ staat voor massive open online course. MIT en Harvard – twee Amerikaanse elite universiteiten uit Boston – zijn in een samenwerkingsverband de website edX gestart. Nu doen ook andere universiteiten hieraan mee, waaronder de TU Delft. Op deze website kan iedereen zich inschrijven voor vakken en hier online hoorcolleges over volgen en opdrachten voor maken. Gratis! De cursist krijgt hiermee natuurlijk geen Harvard diploma en ook geen studiepunten die hij voor zijn eigen studie zou kunnen gebruiken, maar wel een certificaat. Omdat deze vakken door grote aantallen studenten tegelijkertijd gevolgd kunnen worden en de vakken voor iedereen openstaan, heten ze dus massive open online courses (moocs).
Een voordeel hiervan is dat iedereen die beschikking heeft over een computer met internet deze vakken bij een hoog aangeschreven Amerikaanse universiteit kan volgen. De cursist volgt de cursus gratis en hoeft zodoende niet de enorme bedragen op te hoesten die een échte Harvard student wel zal moeten ophoesten.
Helaas is gebleken dat de gewone colleges in Amerika deze moocs gebruiken voor hun eigen studenten in plaats van de echte colleges gegeven door de bij het college werkzame docenten; docenten van deze colleges lopen het gevaar hun baan te verliezen door de opkomst van deze moocs. Eén van de pioniers van moocs, Mitchell Duneier (sociologie professor bij Princeton), heeft om deze reden afstand genomen van het hele mooc fenomeen.
Sommige vakken moeten worden afgesloten met een tentamen of essay. Het kan natuurlijk niet van een docent verwacht worden dat hij duizenden essays gaat lezen en nakijken, dus daar is iets op gevonden. De docent kijkt de eerste 100 essays na met behulp van een rubric. Vervolgens worden deze data verzameld en in een computer gegooid, die vervolgens met deze gegevens alle andere essays gaat ‘nakijken’ en becijferen!
Niet veel studenten maken hun cursus daadwerkelijk af:  maar liefst 90% van de cursisten haakt voortijdig af. Zou dit te maken hebben met de afstand tussen professor en cursist?
De documentaire is onder andere hier (gratis!) te beluisteren.
 Signature
Advertenties

So, what do you think?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s